Наградата е учредена веднага след започването на конфликта в УкрайнаНаграда за

...
Наградата е учредена веднага след започването на конфликта в УкрайнаНаграда за
Коментари Харесай

Юлиана Методиева: Подкрепата към украинците в България е нашият вик срещу Путин

Наградата е учредена незабавно след започването на спора в Украйна

Награда за гражданска героизъм и човешка добрина в помощ на украинския народ ще бъде връчена от Граждански конгрес. Тя е под патронажа на президента Петър Стоянов.

Церемонията ще се състои в Аулата на Нов български университет от 11:20 часа. В журито, селектирало наградените, е Юлиана Методиева – основен редактор на „ Маргиналия “, която показа пред, че идеята за учредяването поражда незабавно след започването на войната.

„ Българското държавно управление тогава се държа много двусмислено. Чувахме най-вече гласа на Корнелия Нинова, която споделяше, че Украйна има потребност единствено от филантропична помощ. Ние преценихме, че няма по какъв начин да влияем на държавното управление, само че можем да активизираме гражданския свят. Това е нашият зов против Путин “.

Срещахме се с доброволци, описа тя. „ Те се връщаха от Украйна с натоварени в колите си бежанци. Имаше бяха най- разнообразни хора. Много от тях настаняваха украинците в личните си къщи. Жаклин Вагенщайн незабавно направи групи за събиране на филантропична помощ. Имаше и други. Българите се оказаха доста великодушни хора. Това е емпатия от най-висока степен “.

Наградата съставлява пластика, направена от младия ваятел Стефан Иванов. 

„ Тя е част от дрехата на Йовковия Серафим, който е знак на добротата “.

Сега отново идва огромна вълна от бежанци, изясни Юлиана Методиева. „ Хотелиерите обаче споделят, че не са си получили парите за юни, юли и август. Украинците не се оплакват, само че държавните здания, в които ги настаниха, не са подобаващи за майки с деца “.

Прави се селекция измежду 60 номинации на хора, заслужаващи оценката, разясни Юлиана Методиева.

„ Най-много гласове събра Олена Коцева от организацията „ Мати Украйна “. Награда ще получат и организациите „ За положителното “ и „ Прегръдки от България “. Сред оказващите помощ се откроява също Тихомира Методиева- Тихич. Георги Господинов, Александър Кьосев, Огнян Минчев, Здравка Евтимова, Захари Карабашлиев и доста публицисти се включиха в гражданския конгрес, който съставлява едно малко държавно управление на положителното “. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР